Studententeam iGEM valt goed in de prijzen in Boston met bio-lenzen

01 november 2016 door Webredactie communicatie

Studenten van de TU Delft zijn goed in de prijzen gevallen op maandag 31 oktober bij de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston. Met hun project “Opticoli”, bacteriecellen die zelfstandig een bio-lens produceren, wonnen zij een gouden medaille. Verder wonnen ze nog drie extra prijzen: beste nieuwe applicatie, beste model en het meest innovatieve DNA fragment. In deze categorieën versloegen ze teams afkomstig uit de hele wereld. Ook waren ze genomineerd voor de beste website.

Cellen met functie

Na een maandenlange voorbereiding nam het TU Delft team het op tegen 300 internationale teams uit de hele wereld in Boston. iGEM is een wedstrijd om maatschappelijke problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie: het bewerken van micro-organismen. Op deze manier kun je onder andere bacteriecellen een speciale functie geven. De uitdaging voor het TU Delft iGEM team  was om de bacteriecellen zelfstandig een lens te laten produceren. “Ruim een half jaar hard werken in het lab heeft zich uitbetaald. Heel gaaf dat ons unieke onderzoek naar biologische lenzen op internationaal vlak wordt erkend en gewaardeerd!”, aldus Esengül Yildirim, een van de begeleiders van het team.

iGEM competitie

Van 28 tot 31 oktober heeft het iGEM team gestreden tegen honderden internationale teams. De jury baseert zijn beoordeling op basis van de presentatie en poster tijdens de wedstrijd en ook op de website die ze gemaakt hebben. Niet alleen kun je de hoofdprijs voor het beste team winnen, er zijn ook allerlei andere prijzen te winnen. Elk team geeft zich op voor een bepaalde specialisatie, dit varieert van eten tot kunst. Het Delftse team was ingedeeld bij specialisatie ‘nieuwe toepassing’. Hierdoor werd het iGEM team uitgedaagd om, naast het ontwikkelen van bacteriecellen die lenzen produceren, zich te verdiepen in de verbetering van zonnecellen, microscopie en camera toepassingen van dit project. Deze uitdaging hebben ze goed aangepakt, want hiermee hebben ze gewonnen. Daarnaast kun je op alle subonderdelen van de wedstrijd ook prijzen winnen, zoals de beste website, het beste model en het beste hardware onderdeel. Het Delftse team won de prijzen voor het beste model en het beste gekarakteriseerde onderdeel.

Goedkope lenzen

Om bacteriecellen een bio-lens te laten produceren, hebben de studenten van de TU Delft het DNA van bacteriecellen bewerkt zodat deze nieuwe proteïnen gaat aanmaken. Het proteïne, zoals een zeespons ze ook produceert, wordt gebruikt om een glaslaagje te maken. De combinatie van proteïnen in de bacteriecellen zorgen ervoor dat de bacteriecel een laagje glas om zichzelf heen maakt. Zo vormt de bacteriecel met dit stukje glas de biologische lens. 

Zonnepanelen

De biolenzen zijn veel goedkoper en milieuvriendelijker dan industriële microlenzen. Hierdoor is het interessant om deze te gaan gebruiken voor zonnecellen. Het is al aangetoond dat microlenzen de efficiëntie van zonnecellen aanzienlijk verhogen, maar nu is het ook betaalbaar met deze goedkope biolenzen om het idee in de praktijk te brengen.

Meer informatie
Website van iGEM team Delft
Officiële website iGEM competitie 2016

Contact: Célina Reuvers, communicatie iGEM team, tudelft.igem@gmail.com, 0654748053
Opmerking: Het team bevindt zich nog in Boston, denk bij contact opnemen dus aan de 5 uur tijdsverschil (10.00u in Boston, is 15.00u in Nederland)

© 2017 TU Delft

Metamenu