Delft Hyperloop met DHL naar Californië voor eerste tests

18 oktober 2016 door Webredactie communicate

Delft/Schiphol, 18 oktober 2016: DHL, de wereldleider in express en logistiek, verleent zijn diensten aan een baanbrekend project dat de toekomst van het transport verkent. De Delft Hyperloop, een capsule ontwikkeld door studenten van de TU Delft voor razendsnel vervoer van mensen en goederen door buizen, is per DHL-vliegtuig op weg naar Californië om de eerste tests te kunnen uitvoeren. Eind januari verdedigt het team van studenten hun vinding in de finale van een competitie die bedacht is door de Amerikaanse ondernemer Elon Musk, CEO van Tesla Motors en SpaceX, om de ontwikkeling van vervoer door buizen te stimuleren. Veilig ingepakt in een speciaal ontworpen flight case, vervoert DHL Express een prototype op halve schaal van de capsule. Een team van TU Delft reist met de capsule mee om zich ter plaatse op de finale van de Hyperloop Pod Competition voor te bereiden.

"In onze inspanningen om voorop te lopen, is DHL continu op zoek naar manieren waarop ons eigen bedrijf kan worden verbeterd of vernieuwd op de korte en lange termijn. Als de snelste optie beschikbaar in de wereld van vandaag als het gaat om wereldwijde deur-tot-deur vervoer, zijn we ook enthousiast om initiatieven te steunen die de grenzen van logistiek naar een nieuw niveau van snelheid en efficiëntie brengen. We stellen dan ook graag onze capaciteiten, kennis en wereldwijde netwerk beschikbaar aan het team van de TU Delft voor de bouw van een ​​levensvatbaar prototype van de Hyperloop. We hopen dat DHL ze vandaag heeft geïnspireerd met onze eigen logistieke prestaties en dat we een bijdrage leveren aan hun toekomstig succes in de SpaceX Hyperloop Pod Competition ", zegt Ken Allen, CEO van DHL Express.

Hyperloop
De hyperloop is het antwoord van Elon Musk op de wens voor snel, duurzaam, veilig en betrouwbaar transport. Met 1.200 km/u kunnen mensen en goederen door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Dat maakt het vervoer energiezuiniger en efficiënter dan vervoer met bijvoorbeeld het vliegtuig en de trein.

Hyperloop Pod Competition
De capsules voor de competitie zijn prototypes op halve schaal; mensen passen er dus nog niet in. Door gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de Delftse capsule slechts 149 kilogram en is ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter hoog. Het prototype moet een snelheid van 400 km/h kunnen behalen in het 1,6 kilometer lange testtraject, dat naast het hoofdkantoor van SpaceX in Californië wordt gebouwd. In een langere buis haalt het Delftse prototype snelheden tot 1200 km/h. Het Delftse team verdedigt de Nederlandse eer in wat een strijd lijkt te worden met het vooraanstaande Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dat universiteitsteam won in januari de designfase nipt van de Delft Hyperloop. Het Delftse team nam wel de prestigieuze “Pod Innovation Award” mee naar huis en werd internationaal geprezen om zijn innovatieve ontwerp.

Logistiek partnerschap met DHL
DHL is de logistiek partner van de Delft Hyperloop. Daarbij levert DHL een bedrijfskundige inbreng om er voor te zorgen dat het concept voldoet aan voorwaarden van economische haalbaarheid en zorgt het vanzelfsprekend voor alle transportfaciliteiten rond het project.

Er komt namelijk veel kijken bij dit bijzondere, intercontinentale transport. Hoogwaardige, niet eerder vertoonde technologie opgebouwd uit magneten en batterijen passeert namelijk de landsgrens wat vraagt om specifieke douane expertise en kennis van luchtvracht regels. Een speciale flightcase verzekert de Hyperloop van een veilige overtocht.

Naast het fysieke transport draagt DHL ook bij aan de toepasbaarheid van het concept en het vinden van een economisch model. Voor de economische haalbaarheid van de hyperloop is een brede toepassing in het vervoer van personen én vracht een belangrijke factor. “DHL voorziet het projectteam van firsthand, relevante data rond energieverbruik en milieubelasting van lucht- en wegtransport, waardoor in de business case de prestaties van de hyperloop kunnen worden weergegeven in verhouding tot actuele vervoersmodaliteiten”, aldus Tom Vervoort, Vice President IT bij DHL Express Nederland.

 

Foto: Dutch Photo Agency

 

 

© 2017 TU Delft

Metamenu